25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 stor kall, kokt potatis ( ca 90 g)
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 dl mjöl till utbakningen
olja till fritering
Vitlöksolja: 4 stor vitlöksklyftor 1 dl solrosolja, eller annan neutral olja
Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet.
Riv den kokta potatisen fint. Blanda mjöl och salt och rör sedan ner potatisrivet.
Häll i vattnet och arbeta till en slät, ganska lös deg.
Jäs i 40 minuter
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 16 delar.
Forma varje del rund eller något avlång, platta ut den.
Jäs i 10 minuter
Hetta upp olja till 180 grader och fritera bröden.
Vänd brödet när det börjar få färg.
Pensla med vitlöksoljan och låt svalna på galler med hushållspapper under.
Toppa brödet med gräddfil och tex finhackad rödlök, räkor och rom.
Ät och njut!